Patent na mistrzowskie wieczory

Patent na mistrzowskie wieczory

Kolejny raz stanąłem do walki w ramach akcji #kuchennepojedynki Tym razem zrobiłem makaron z pesto i toną parmezanu. Coś co powoduje uśmiech u każdego, a na pewno u mojej ukochanej. A jako meczową przekąskę zaprezentowałem coś prostego i coś czego można zrobić DUŻO – tak, żeby nie trzeba było przerywać meczu 😉

Walka wieczoru!

W szranki stanęła ze mną Tekstualna. I widzę, że ma bardzo dobry wynik w naszej walce! 🙂 Szacun.

Moje przepisy w #KuchennePojedynki

Wykombinowałem proste rzeczy, bo to się najlepiej sprawdza w domu. Pamiętajcie, że lepiej mieć mniej składników, ale dobrej jakości! Jeśli ma się dobre składniki, to ciężko zepsuć akt gotowania:)

  • Przy makaronie polecam szaleństwa z parmezanem. On daje radość w każdej ilości!
  • Przy foccacii polecam zaczynać od mąki pszennej. Jest najłatwiejsza w użyciu. Jak opanujesz pszenną, zabierz się za np. orkiszową. Jest bardzo podobna w zachowaniu, ale ma już dużo ciekawszy smak.

Mąki typu gryczana, owsiana, kukurydziana etc, polecam stosować jako dodatek. Dużo łatwiej opanować tak wyrośnięte ciasto 🙂

Bawcie się dobrze!

 

Makaron z pesto:

Potrzebne składniki:

  • cukinia
  • słoik pesto
  • 1/3 opakowania makaronu penne
  • parmezan – wedle uznania
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprz wedle uznania

 

Makaron z pesto i cukinią
Makaron z pesto i cukinią

Foccacia z oliwkami:

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • Foccacia z różnych mąk z sosami
  • 10 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g masła, ciepłego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • rozmaryn – jeśli lubicie to jedną gałązkę samych igiełek, można też pominąć
  • 1/2 łyżeczki soli
  • słoik oliwek La Campagna

Sosy:

  • puszka całych pomidorów
  • 2 duże łyżki gęstego jogurtu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli

 

Foccacia z różnych mąk

Zobaczcie video z gotowania: