Corn Flakes teraz bez glutenu. A czy miały prawo kiedyś mieć gluten?

Home / blog / Corn Flakes teraz bez glutenu. A czy miały prawo kiedyś mieć gluten?
Corn Flakes teraz bez glutenu. A czy miały prawo kiedyś mieć gluten?

Od dzieciaka chciałem pracować w reklamie. Kiedyś był taki amerykański film, facet jeździł Mercedesem bez dachu, chyba po Kalifornii. Był cwany i ogarniał różne fajne tematy. Też tak chciałem. Myślałem, że duże firmy, wielkie biura, znane produkty… że to jest to, że to najfajniejsze rzeczy, które można robić w życiu. Trochę lat później, będąc już oblatanym z ciekawymi, fajnymi, ogromnymi firmami, niestety muszę weryfikować swoje młodzieńce poglądy. Reklama nie jest już dla mnie zazwyczaj zaskakująca, ludzie pracujący w tych dużych firmach nie są najmądrzejsi, a ja nie ufam już wielu moim ulubionym produktom.

W Szkole Reklamy uczyli mnie, żeby poza cwaniactwem mentalnym, posiadać i cenić coś jeszcze. Sens, moralność i wiedzę. I robiąc reklamę, żeby tego się trzymać. Fundamentalnego szacunku do odbiorcy. Nabrać na reklamę może się nasza babcia, mama, albo brat. Fajnie to tak?

Ostatnio staram się nie pastwić zbyt mocno nad głupawymi działaniami promocyjnymi. Tym razem w ogóle nie będę tego robił. Mam tylko jedno pytanie. Skoro Nestle promuje Corn Flakes, jako bezglutenowy produkt (super, wow, bosko, teraz to jest to!) to czemu to robi? Przecież Corn Flakes są tworzone z kukurydzy. Kukurydza równa się brak glutenu. Czyli? Corn Flakes nigdy nie miało glutenu. Jak to jest, a dlaczego, a po co? Chwyt bełkotingowy?

Wytłumaczy mi ktoś?

To co udało mi się zanalizować samemu:

Stary skład Corn Flakes (2010):
grys kukurydziany (98,2%), cukier, sól, glukoza, ekstrakt słodowy jęczmienny, regulator kwasowości: fosforan trisodowy, substancje wzbogacające: witaminy (witamina C, niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, tiamina (B1), kwas foliowy, witamina B12)

Nowy skład Corn Flakes (2014):
grys kukurydziany (98,6%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu). Są też substancje wzbogacające, czyli witaminy: niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy.

Skład, procentowy na wykresie
Skład procentowy na wykresie

Podsumowując, różnią się tym, że pośród 1,4 % składu, gdzieś jest schowany gluten w „słodziku”. W ekstrakcie słodowym.

Biorąc to na rozum, wydaje się, że jest to tak mało, że jest nieistotny. Poszukałem w Sieci i znalazłem takie o to coś: „Według tych analiz zawartość gliadyny w płatkach Corn Flakes oraz w płatkach Snow Flakes i Gold Flakes wynosi poniżej 1mg/100g (wartość uznana w Polsce jako wartość progowa dla żywności bezglutenowej)„. I to jest informacja z 2003 roku, cytowana z konsultanta Nestle.

Mamy 10 lat później, na etykietkę wchodzi logo „Bezglutenowy”, wszyscy rzucamy się na płatki. Teraz są zdrowsze! Sami oceńcie 🙂

 

Comments are closed.