Kolejny raz stanąłem do walki w ramach akcji #kuchennepojedynki Tym razem zrobiłem makaron z pesto i toną parmezanu. Coś co powoduje uśmiech u każdego, a na pewno u mojej ukochanej. A jako meczową przekąskę zaprezentowałem coś prostego i coś czego można zrobić DUŻO – tak, żeby nie trzeba było przerywać meczu 😉
Walka wieczoru!
W szranki stanęła ze mną Tekstualna. I widzę, że ma bardzo dobry wynik w naszej walce! 🙂 Szacun.
Moje przepisy w #KuchennePojedynki
Wykombinowałem proste rzeczy, bo to się najlepiej sprawdza w domu. Pamiętajcie, że lepiej mieć mniej składników, ale dobrej jakości! Jeśli ma się dobre składniki, to ciężko zepsuć akt gotowania:)
- Przy makaronie polecam szaleństwa z parmezanem. On daje radość w każdej ilości!
- Przy foccacii polecam zaczynać od mąki pszennej. Jest najłatwiejsza w użyciu. Jak opanujesz pszenną, zabierz się za np. orkiszową. Jest bardzo podobna w zachowaniu, ale ma już dużo ciekawszy smak.
Mąki typu gryczana, owsiana, kukurydziana etc, polecam stosować jako dodatek. Dużo łatwiej opanować tak wyrośnięte ciasto 🙂
Bawcie się dobrze!
Makaron z pesto:
Potrzebne składniki:
- cukinia
- słoik pesto
- 1/3 opakowania makaronu penne
- parmezan – wedle uznania
- pomidorki koktajlowe
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprz wedle uznania
Foccacia z oliwkami:
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- Foccacia z różnych mąk z sosami
- 10 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 30 g masła, ciepłego, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- rozmaryn – jeśli lubicie to jedną gałązkę samych igiełek, można też pominąć
- 1/2 łyżeczki soli
- słoik oliwek La Campagna
Sosy:
- puszka całych pomidorów
- 2 duże łyżki gęstego jogurtu
- łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
Zobaczcie video z gotowania: