Lubisz jak chrupie!

Home / blog / Lubisz jak chrupie!
Lubisz jak chrupie!

Kochamy jeść! Często zastanawiamy się czy żyjemy żeby jeść czy jemy, żeby żyć 😉 W naszym domu gotują wszyscy. Raz lepiej raz gorzej, ale każdy próbuje. Lubimy różne rzeczy, nasze smaki nie są zawsze takie same (rzadko są) i nie zgadzamy się do wielu rzeczy. Ale w jednej jesteśmy bezapelacyjnie zgodni, szczerą miłością darzymy BAKALIE!

Dodajemy je do śniadań, obiadów i deserów, ale też spokojnie zastępujemy nimi jeden posiłek.
Orzechy, pestki i suszone owoce to najlepsze przekąski, które są szalenie zdrowe! Jakby coś, to w moim słowniku „rodzynki” to nie bakalie. 😉

Wiemy, że w Polsce stosowanie bakalii do jedzenia jest mało popularne. O ile w deserach je akceptujemy to już na co dzień sprawa wygląda zgoła inaczej. Chcieliśmy podzielić się z Wami naszymi przepisami na dania z bakaliami, takimi, które goszczą w naszym domu na co dzień.

Wypasiona jaglanka

Co będzie potrzebne:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka krowiego lub szklanka zbożowego (kokosowe, owsiane)
  • 1/3 szklanki wody ( jeśli użyliście mleka zbożowego to pomińcie ten punkt)
  • Kilka kropli ekstraktu z wanilii lub laskę wanilii
  • Duża garść orzechów włoskich
  • Duża garść płatków migdałów
  • Żurawina liofilizowana wedle uznania
  • Łyżka miodu
Żurawina w jaglance
Żurawina w jaglance

Jak zrobić:
Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko, wodę i wanilię. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie połowę mleka. Kolejnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i czekamy aż wchłonie resztę. Najlepiej jak troszkę płynu zostanie, żeby nie była zbyt sucha. Dodajemy łyżkę miodu, bakalie i żurawinę.

Pełnoziarnisty chleb ze słonecznikiem

Co będzie potrzebne:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 duże garści łuskanego słonecznika
Chleb z garnka ze słonecznikiem
Chleb z garnka ze słonecznikiem

Jak zrobić:
Do dużej miski włożyć drożdże, cukier i wlać ciepłe mleko, zostawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie dodać wszystkie sypkie składniki i wyrabiać ciasto, aby miało gładką konsystencję, jakieś 5 minut. Przełożyć do natłuszczonego naczynia i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 C. Po wyrośnięciu przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Naczynie to powinno mieć przykrywkę. Piec pół godziny pod przykryciem a następnie 15 min bez przykrycia.
Kontrolujcie te ostatnie 15 min gdyż każdy piekarnik jest inny i Wasz chleb może szybciej lub wolniej się rumienić.

Makaron resztkowy 😉

Co będzie potrzebne:

  • Makaron wstążki
  • Płatki migdałów
  • Łuskany słonecznik
  • Odrobina bazyliowego pesto
  • Garść mozzarelli
  • Garść fety
  • Natka pietruszki
Makaron z resztek
Makaron z resztek

Jak zrobić:
Gotujemy makaron. W tym czasie na patelni prażymy migdały i słonecznik. Gdy jedno i drugie lekko zbrązowieje zdejmujemy z ognia i odkładamy do suchego naczynia. Makaron odcedzamy, nie przelewamy wodą, a w garnku zostawiamy 1/3 szklanki wody z gotowania. Wkładamy makaron, pesto, pokrojoną fetę i mozzarellę oraz uprażone bakalie. Mieszamy. Posypujemy natką pietruszki.

Czekoladowy jagielnik

Czego potrzebujemy:

Ciasto:

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Pół puszki gęstej części mleczka kokosowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 łyżki miodu
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść migdałów

Polewa:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej czekolady w czekoladzie, tym lepiej)
  • Pół puszki mleczka kokosowego
  • Do dekoracji orzechy i żurawina liofilizowana
Jagielnik - najzdrowsze słodycze świata
Jagielnik – najzdrowsze słodycze świata

Jak zrobić:
Kaszę mocno płuczemy – przy płukaniu woda na być przejrzysta – wymieniamy ją tak długo, aż będziecie widzieć czyściutką kaszę. Od tego zależy smak całości. Gotujemy przez 20 minut – ma nie być twarda.

Ugotowaną kaszę blendujemy z kakao, olejem kokosowym, mleczkiem kokosowym, cukrem, miodem, a na koniec wsypujemy pokruszone orzechy i mieszamy (będzie chrupać – jeśli nie chcesz chrupania, zmiksuj orzechy z pozostałymi składnikami).

Przygotowaną masę wylewamy do formy wyłożonej papierem. Czekoladę rozpuszczamy razem z mleczkiem kokosowym a następnie polewamy nią przygotowaną jaglaną masę. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Po około czterech godzinach jest gotowe do jedzenia. Nie ma tutaj pieczenia – a efekt Was zaskoczy – to taka lepsza wersja ptasiego mleczka.

Mamy nadzieję że posmakują Wam nasze przepisy!

Podzielimy się z Wami szczęściem. Razem z Sonrisą, producentem bakalii, przygotowaliśmy dla Was konkurs. Jest to Polska firma rodzinna o której chcielibyśmy, żebyście usłyszeli.

Napiszcie nam na facebooku Tata w Pracy jakie są Wasze ulubione dania i oznaczcie osoby, które je dla Was przygotowują. 2 odpowiedzi z największą liczbą reakcji dostaną Wielki zestaw bakalii. Bawimy się do jutrzejszej północy (13.03.2018 – 23:59:59).

Konkurs Bakalie z Sonrisa
Konkurs Bakalie z Sonrisa

Wszystkie produkty możecie kupić na stronie Sklep z Bakaliami: Sonrisa.com.pl
Polecamy, obejrzyjcie.

Comments are closed.