Kochamy jeść! Często zastanawiamy się czy żyjemy żeby jeść czy jemy, żeby żyć 😉 W naszym domu gotują wszyscy. Raz lepiej raz gorzej, ale każdy próbuje. Lubimy różne rzeczy, nasze smaki nie są zawsze takie same (rzadko są) i nie zgadzamy się do wielu rzeczy. Ale w jednej jesteśmy bezapelacyjnie zgodni, szczerą miłością darzymy BAKALIE!
Dodajemy je do śniadań, obiadów i deserów, ale też spokojnie zastępujemy nimi jeden posiłek.
Orzechy, pestki i suszone owoce to najlepsze przekąski, które są szalenie zdrowe! Jakby coś, to w moim słowniku „rodzynki” to nie bakalie. 😉
Wiemy, że w Polsce stosowanie bakalii do jedzenia jest mało popularne. O ile w deserach je akceptujemy to już na co dzień sprawa wygląda zgoła inaczej. Chcieliśmy podzielić się z Wami naszymi przepisami na dania z bakaliami, takimi, które goszczą w naszym domu na co dzień.
Wypasiona jaglanka
Co będzie potrzebne:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mleka krowiego lub szklanka zbożowego (kokosowe, owsiane)
- 1/3 szklanki wody ( jeśli użyliście mleka zbożowego to pomińcie ten punkt)
- Kilka kropli ekstraktu z wanilii lub laskę wanilii
- Duża garść orzechów włoskich
- Duża garść płatków migdałów
- Żurawina liofilizowana wedle uznania
- Łyżka miodu

Jak zrobić:
Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko, wodę i wanilię. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie połowę mleka. Kolejnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i czekamy aż wchłonie resztę. Najlepiej jak troszkę płynu zostanie, żeby nie była zbyt sucha. Dodajemy łyżkę miodu, bakalie i żurawinę.
Pełnoziarnisty chleb ze słonecznikiem
Co będzie potrzebne:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 duże garści łuskanego słonecznika

Jak zrobić:
Do dużej miski włożyć drożdże, cukier i wlać ciepłe mleko, zostawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie dodać wszystkie sypkie składniki i wyrabiać ciasto, aby miało gładką konsystencję, jakieś 5 minut. Przełożyć do natłuszczonego naczynia i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 C. Po wyrośnięciu przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Naczynie to powinno mieć przykrywkę. Piec pół godziny pod przykryciem a następnie 15 min bez przykrycia.
Kontrolujcie te ostatnie 15 min gdyż każdy piekarnik jest inny i Wasz chleb może szybciej lub wolniej się rumienić.
Makaron resztkowy 😉
Co będzie potrzebne:
- Makaron wstążki
- Płatki migdałów
- Łuskany słonecznik
- Odrobina bazyliowego pesto
- Garść mozzarelli
- Garść fety
- Natka pietruszki

Jak zrobić:
Gotujemy makaron. W tym czasie na patelni prażymy migdały i słonecznik. Gdy jedno i drugie lekko zbrązowieje zdejmujemy z ognia i odkładamy do suchego naczynia. Makaron odcedzamy, nie przelewamy wodą, a w garnku zostawiamy 1/3 szklanki wody z gotowania. Wkładamy makaron, pesto, pokrojoną fetę i mozzarellę oraz uprażone bakalie. Mieszamy. Posypujemy natką pietruszki.
Czekoladowy jagielnik
Czego potrzebujemy:
Ciasto:
- 400 g kaszy jaglanej
- 3 łyżki prawdziwego kakao
- Łyżka oleju kokosowego
- Pół puszki gęstej części mleczka kokosowego
- 50 g cukru brązowego
- 2 łyżki miodu
- Garść orzechów włoskich
- Garść migdałów
Polewa:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej czekolady w czekoladzie, tym lepiej)
- Pół puszki mleczka kokosowego
- Do dekoracji orzechy i żurawina liofilizowana

Jak zrobić:
Kaszę mocno płuczemy – przy płukaniu woda na być przejrzysta – wymieniamy ją tak długo, aż będziecie widzieć czyściutką kaszę. Od tego zależy smak całości. Gotujemy przez 20 minut – ma nie być twarda.
Ugotowaną kaszę blendujemy z kakao, olejem kokosowym, mleczkiem kokosowym, cukrem, miodem, a na koniec wsypujemy pokruszone orzechy i mieszamy (będzie chrupać – jeśli nie chcesz chrupania, zmiksuj orzechy z pozostałymi składnikami).
Przygotowaną masę wylewamy do formy wyłożonej papierem. Czekoladę rozpuszczamy razem z mleczkiem kokosowym a następnie polewamy nią przygotowaną jaglaną masę. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Po około czterech godzinach jest gotowe do jedzenia. Nie ma tutaj pieczenia – a efekt Was zaskoczy – to taka lepsza wersja ptasiego mleczka.
Mamy nadzieję że posmakują Wam nasze przepisy!
Podzielimy się z Wami szczęściem. Razem z Sonrisą, producentem bakalii, przygotowaliśmy dla Was konkurs. Jest to Polska firma rodzinna o której chcielibyśmy, żebyście usłyszeli.
Napiszcie nam na facebooku Tata w Pracy jakie są Wasze ulubione dania i oznaczcie osoby, które je dla Was przygotowują. 2 odpowiedzi z największą liczbą reakcji dostaną Wielki zestaw bakalii. Bawimy się do jutrzejszej północy (13.03.2018 – 23:59:59).

Wszystkie produkty możecie kupić na stronie Sklep z Bakaliami: Sonrisa.com.pl
Polecamy, obejrzyjcie.