Lubisz jak chrupie!

Lubisz jak chrupie!

Kochamy jeść! Często zastanawiamy się czy żyjemy żeby jeść czy jemy, żeby żyć 😉 W naszym domu gotują wszyscy. Raz lepiej raz gorzej, ale każdy próbuje. Lubimy różne rzeczy, nasze smaki nie są zawsze takie same (rzadko są) i nie zgadzamy się do wielu rzeczy. Ale w jednej jesteśmy bezapelacyjnie zgodni, szczerą miłością darzymy BAKALIE!

Dodajemy je do śniadań, obiadów i deserów, ale też spokojnie zastępujemy nimi jeden posiłek.
Orzechy, pestki i suszone owoce to najlepsze przekąski, które są szalenie zdrowe! Jakby coś, to w moim słowniku „rodzynki” to nie bakalie. 😉

Wiemy, że w Polsce stosowanie bakalii do jedzenia jest mało popularne. O ile w deserach je akceptujemy to już na co dzień sprawa wygląda zgoła inaczej. Chcieliśmy podzielić się z Wami naszymi przepisami na dania z bakaliami, takimi, które goszczą w naszym domu na co dzień.

Wypasiona jaglanka

Co będzie potrzebne:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka krowiego lub szklanka zbożowego (kokosowe, owsiane)
  • 1/3 szklanki wody ( jeśli użyliście mleka zbożowego to pomińcie ten punkt)
  • Kilka kropli ekstraktu z wanilii lub laskę wanilii
  • Duża garść orzechów włoskich
  • Duża garść płatków migdałów
  • Żurawina liofilizowana wedle uznania
  • Łyżka miodu
Żurawina w jaglance
Żurawina w jaglance

Jak zrobić:
Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko, wodę i wanilię. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie połowę mleka. Kolejnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i czekamy aż wchłonie resztę. Najlepiej jak troszkę płynu zostanie, żeby nie była zbyt sucha. Dodajemy łyżkę miodu, bakalie i żurawinę.

Pełnoziarnisty chleb ze słonecznikiem

Co będzie potrzebne:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 duże garści łuskanego słonecznika
Chleb z garnka ze słonecznikiem
Chleb z garnka ze słonecznikiem

Jak zrobić:
Do dużej miski włożyć drożdże, cukier i wlać ciepłe mleko, zostawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie dodać wszystkie sypkie składniki i wyrabiać ciasto, aby miało gładką konsystencję, jakieś 5 minut. Przełożyć do natłuszczonego naczynia i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 C. Po wyrośnięciu przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Naczynie to powinno mieć przykrywkę. Piec pół godziny pod przykryciem a następnie 15 min bez przykrycia.
Kontrolujcie te ostatnie 15 min gdyż każdy piekarnik jest inny i Wasz chleb może szybciej lub wolniej się rumienić.

Makaron resztkowy 😉

Co będzie potrzebne:

  • Makaron wstążki
  • Płatki migdałów
  • Łuskany słonecznik
  • Odrobina bazyliowego pesto
  • Garść mozzarelli
  • Garść fety
  • Natka pietruszki
Makaron z resztek
Makaron z resztek

Jak zrobić:
Gotujemy makaron. W tym czasie na patelni prażymy migdały i słonecznik. Gdy jedno i drugie lekko zbrązowieje zdejmujemy z ognia i odkładamy do suchego naczynia. Makaron odcedzamy, nie przelewamy wodą, a w garnku zostawiamy 1/3 szklanki wody z gotowania. Wkładamy makaron, pesto, pokrojoną fetę i mozzarellę oraz uprażone bakalie. Mieszamy. Posypujemy natką pietruszki.

Czekoladowy jagielnik

Czego potrzebujemy:

Ciasto:

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Pół puszki gęstej części mleczka kokosowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 łyżki miodu
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść migdałów

Polewa:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej czekolady w czekoladzie, tym lepiej)
  • Pół puszki mleczka kokosowego
  • Do dekoracji orzechy i żurawina liofilizowana
Jagielnik - najzdrowsze słodycze świata
Jagielnik – najzdrowsze słodycze świata

Jak zrobić:
Kaszę mocno płuczemy – przy płukaniu woda na być przejrzysta – wymieniamy ją tak długo, aż będziecie widzieć czyściutką kaszę. Od tego zależy smak całości. Gotujemy przez 20 minut – ma nie być twarda.

Ugotowaną kaszę blendujemy z kakao, olejem kokosowym, mleczkiem kokosowym, cukrem, miodem, a na koniec wsypujemy pokruszone orzechy i mieszamy (będzie chrupać – jeśli nie chcesz chrupania, zmiksuj orzechy z pozostałymi składnikami).

Przygotowaną masę wylewamy do formy wyłożonej papierem. Czekoladę rozpuszczamy razem z mleczkiem kokosowym a następnie polewamy nią przygotowaną jaglaną masę. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Po około czterech godzinach jest gotowe do jedzenia. Nie ma tutaj pieczenia – a efekt Was zaskoczy – to taka lepsza wersja ptasiego mleczka.

Mamy nadzieję że posmakują Wam nasze przepisy!

Podzielimy się z Wami szczęściem. Razem z Sonrisą, producentem bakalii, przygotowaliśmy dla Was konkurs. Jest to Polska firma rodzinna o której chcielibyśmy, żebyście usłyszeli.

Napiszcie nam na facebooku Tata w Pracy jakie są Wasze ulubione dania i oznaczcie osoby, które je dla Was przygotowują. 2 odpowiedzi z największą liczbą reakcji dostaną Wielki zestaw bakalii. Bawimy się do jutrzejszej północy (13.03.2018 – 23:59:59).

Konkurs Bakalie z Sonrisa
Konkurs Bakalie z Sonrisa

Wszystkie produkty możecie kupić na stronie Sklep z Bakaliami: Sonrisa.com.pl
Polecamy, obejrzyjcie.

4 comments
  • Asia
    12/03/2018

    Ej fajne! Lubię szybkie dania! Zwłaszcza te, po krótych jest mało sprzątania xDDD
    Ps. Właśnie nigdy nie używałam mleka kokosowego bo nie umiałam, nie znalazłam żadnego przepisu, które byłoby (proste) na miarę mnie 😀 Ale jak tak kusisz zdjęciami to moooże spróbuję 😀

  • Kaja
    12/03/2018

    Brzmi smacznie, na pewno wypróbuję (chociaż z chlebem może być problem). Uwielbiam na śniadanie jeść jogurt naturalny z muesli z orzechami, suszoną żurawiną (lub świeżym granatem) i łyżeczką miodu. Pychota!
    Słonecznik i inne nasiona często lądują w sałatce, a czasem na kanapce 😉

  • Doris
    14/03/2018

    Uwielbiam śniadaniowe musli z bakaliami , szczególnie suszona żurawina, pestki dyni i słonecznika, migdały i nasiona chia. Do tego kroje owoce, aaaaa noi jeszcze orzechy włoskie! Pychotka! 🙂

  • Kasia
    26/06/2018

    Jagielnik zrobiłam zgodnie z przepisem – niestety totalne niepowodzenie.
    W smaku mdły. Masa bardzo rzadka, nie byłam w stanie jej normalnie ukroić.

Comments are closed.